Otr8ka Information om sjukdomar
Letar du efter

Skelettcancer

Behandlingar och läkemedel

Skelettcancer - behandlingar och läkemedel

De behandlingsalternativ för din skelettcancer baseras på vilken typ av cancer du har, desto stadium av cancer, din hälsa och dina preferenser. Bone Cancer behandling innebär vanligen kirurgi, kemoterapi, strålning eller en kombination av behandlingar.

Kirurgi
Målet för kirurgi är att ta bort hela bencancer. För att åstadkomma detta, läkarna avlägsna tumören och en liten del av frisk vävnad som omger den. Typer av kirurgi används för att behandla ben cancer inkluderar:

  • Operation för att avlägsna en kroppsdel. Bone cancer som är stora eller befinner sig i en komplicerad punkt på benet kan kräva operation för att avlägsna hela eller delar av en lem (amputation). Som andra behandlingar har utvecklats, är detta förfarande blir mindre vanligt. Du kommer sannolikt att utrustas med en protes efter operationen och kommer att gå igenom utbildning för att lära sig att göra vardagliga sysslor med din nya lem.
  • Operation för att avlägsna cancern, men skona lemmen. Om en skelettcancer kan separeras från nerver och annan vävnad, kan kirurgen kunna avlägsna ben cancer och skona extremiteten. Eftersom en del av benet tas bort med cancer ersätter kirurgen den förlorade benet med viss ben från ett annat område av kroppen eller med en speciell metall protes.
  • Kirurgi för cancer som inte påverkar armar och ben. Om ben cancer uppstår i ben andra än armar och ben, kan kirurger ta bort ben och några omgivande vävnad, såsom i cancer som drabbar en ribba eller kan ta bort cancern samtidigt så mycket av benet som möjligt, såsom i cancer som påverkar ryggraden. Ben bort under operation kan ersättas med en bit ben från en annan del av kroppen eller med en speciell metall protes.

Strålbehandling
Strålbehandling använder kraftfulla strålar av energi, såsom röntgen, att döda cancerceller. Under strålbehandling, ligger du på ett bord medan en speciell maskin rör sig runt dig och syftar energi strålar på exakta punkter på kroppen.

Strålbehandling kan användas av personer med ben cancer som inte kan tas bort med kirurgi. Strålbehandling kan också användas efter operation för att döda eventuella cancerceller som kan finnas kvar. För personer med avancerad skelettcancer kan strålbehandling hjälpa till att kontrollera tecken och symtom, såsom smärta.

Kemoterapi
Kemoterapi är en läkemedelsbehandling som använder kemikalier för att döda cancerceller. Cytostatika är oftast ges via en ven (intravenöst). Kemoterapi mediciner reser i hela kroppen.

Kemoterapi ensam eller i kombination med strålbehandling används ofta före operation för att krympa en skelettcancer till en mer hanterbar storlek som tillåter kirurgen att utföra en lem-sparing kirurgi. Cytostatika kan också användas av personer med ben cancer som har spridit sig utanför benet till andra delar av kroppen.

Hjälp till att förbättra den här sidan

Hittade du det du söker?

Letar du efter
Flöden

Prenumerera! Håll dig uppdaterad med vårt veckobrev om en mängd olika hälsofrågor.

Kategorier
Annons